Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

186 millió euró - 143 új LIFE+ projekt

Brüsszel, 2008. október 27.

Az Európai Bizottság az Európai Unió környezetvédelmi célú pénzügyi eszközének, a LIFE+programnak (2007–2013) a keretében közzétett első pályázati felhívás eredményeként 143 új projekt támogatását hagyta jóvá. Az Európai Unió összes tagállamából érkeztek be projektek, amelyek a természetvédelemmel, környezetvédelmi politikával, valamint az informatikával és kommunikációval kapcsolatos intézkedésekre irányulnak. Az összesen 367 millió eurós összbefektetésből az Európai Unió 186 millió eurót finanszíroz.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos elmondta: „Mély benyomást tett rám az idén beérkezett javaslatok sokszínűsége és magas színvonala. A kiválasztott projektek amellett, hogy érezhetően pozitív hatást fognak gyakorolni a környezetre, technikai szempontból is követendő példaként fognak szolgálni.”

A LIFE+ program keretében közzétett első pályázati felhívásra 27 uniós tagállam közjogi vagy magánjogi szervezeteitől több mint 700 javaslat érkezett a Bizottsághoz. Ezek közül 143 projektet választottak ki közösségi társfinanszírozásra, amelyek az új program három összetevőjén keresztül részesülnek támogatásban, nevezetesen a LIFE+ természet és biodiverzitás, a LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás és a LIFE+ információ és kommunikáció összetevőkön keresztül.

A LIFE+ természet és biodiverzitás: az ide tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségének javítására irányulnak. A Bizottság 264 javaslat közül 58 projektet választott ki, amelyeket környezetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb társulások által létrehozott partnerségek nyújtottak be. A 21 tagállamra kiterjedő, összesen 165 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió több mint 94 millió eurót biztosít. A projektek nagy többsége (54 projekt) olyan természetvédelmi projekt, amely hozzájárul a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat[ fenntartásához. A fennmaradó négy projekt a biodiverzitással kapcsolatos. Ez a LIFE+ kísérleti projektek új kategóriája, amely a biodiverzitással kapcsolatos kérdések széles körével foglalkozik.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás: olyan kísérleti projektek tartoznak ide, amelyek hozzájárulnak innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztéséhez. A Bizottság a köz- és a magánszektorbeli szervezetek által benyújtott 325 javaslat közül 74 projekt támogatásáról döntött. A 21 tagállamra kiterjedő, összesen 185 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió 84 millió eurót biztosít. Az uniós források legnagyobb részét (mintegy 26 millió eurót) a hulladékokkal és természeti erőforrásokkal összefüggő projektek kapták. Az éghajlatváltozás a második legkiemeltebb terület, amely 22 projektet (és megközelítőleg 24 millió euró uniós támogatást) jelent. További 24 projekt többek között olyan változatos témákkal foglalkozik, mint a víz, a városi környezet, a talaj,a zajszínt, az erdők, a vegyi anyagok, a levegő, a környezet és az egészség.

A LIFE+ információ és kommunikáció: a környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzésekre és figyelemfelkeltő intézkedésekre irányuló projekteket foglalja magában. A Bizottság 118 javaslat közül a köz- és a magánszektorban működő természet- és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott 11 projektet támogat. A kiválasztott projektek végrehajtására Spanyolországban, Franciaországban, Finnországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban és az Egyesült Királyságban kerül sor. Az összesen 16 millió eurós befektetés finanszírozásához az Európai Unió 8 millió euróval járul hozzá.

A LIFE+ program

A LIFE+ a környezeti projektek finanszírozására szolgáló új pénzügyi eszköz az Európai Unióban, amely a 2007-től 2013-ig terjedő időszakra 2,143 milliárd euró (azaz kétmilliárd-száznegyvenhárommillió euró) összköltségvetéssel rendelkezik. Az említett időszakban a Bizottság évente egyszer pályázati felhívást tesz közzé LIFE+ projektjavaslatok benyújtására.

A LIFE+ programmal kapcsolatos minden információt megtalál az alábbi honlapon: http://ec.europa.eu/life

(Forrás: Európai Bizottság)

Nyelvek